• รบกวนอ่านผลอัลตราซาวน์หน้าท้องดังแนบ

  •  parasym
    สมาชิก

    รบกวนคุณหมอช่วยอ่านผลการอัลตราซาวน์ให้หน่อยได้มั้ยคะ

    US ABDOMEN:

    The liver is normal echo. No gross mass is seen.

    The hepatic and portal veins are patent. No gross bile duct dilatation

    The gallbladder is well distended. Multiple gallstones are noted. No gallbladder wall thickening is seen.

    The spleen, and pancreas are unremarkable.

    The right kidneys are small size and increased echo. Multiple right RCs with mild caliectasia is noted.

    The left kidney is rather small size. The urinary bladder is unremarkable.No ascites or lymphadenopathy

    IMPRESSION:Multiple large gallstones without sonographic sign of acute cholecystitis

    Small right kidney with increased renal echo, multiple right RCs and mild caliectasia

    parasym  พญ.นรมน
    แพทย์

     สวัสดีค่ะคุณ parasym

    ผลอัลตราซาวน์ดังแนบเป็นผลอัลตราซาวน์ของช่องท้อง

    โดยผลอ่านว่าตับปกติ ไม่มีก้อน พบมีนิ่วในถุงน้ำดีหลายก้อน แต่ยังไม่มีสัญญาณว่าจะมีการอักเสบของตัวถุงน้ำดี

    ม้ามและตับอ่อนดูปกติ ไตด้านขวามีขนาดเล็ก และพบมีนิ่วในไตด้านขวา ส่วนไตด้านซ้ายก็ค่อนข้างเล็ก กระเพาะปัสสาวะปกติดี ไม่พบมีน้ำในช่องท้องหรือต่อมน้ำเหลืองโต

    แนะนำการสอบถามกับแพทย์ที่ดูแลโดยตรง และเข้ารับการรักษาและติดตามอาการอย่างเหมาะสมเกี่ยวกับนิ่วในถุงน้ำดีและก้อนนิ่วในไตด้านขวาต่อไป